Nyheter

Per-Ingvar Brånemark tilldelades EU:s uppfinnarpris

För sin upptäckt att metallen titan är kroppsvänlig Per-ingvarhar Per-Ingvar Brånemark, professor emeritus vid Göteborgs Universitet vunnit det prestigefyllda Europeiska uppfinnarpriset. Priset delades ut av Europeiska patentverket (EPO) i Budapest idag.
I årets upplaga av European Inventors Award var femton uppfinnare nominerade till uppfinnarpriset. Professor Per-Ingvar Brånemark är som föregångaren av osseointegration ett känt namn för många, och nu även pristagare i kategorin ”livstidsprestation”. I år är det sjätte året som European Inventors Award går av stapeln, och totalt delades priset ut i fem olika kategorier.
Under 1950-talet forskade Brånemark om blodceller, och fann av en slump att benvävnad kunde osseointegrera titan. Med andra ord upptäckte han att benvävnad kunde sammanfogas med ytan av ett konstgjort titanimplantat.
Med upptäckten att kroppen inte stötte bort titan utan tvärtom – integrerades med benvävnaden runtomkring, skulle Brånemark så småningom komma att bli kallad ”titanskruvens upphovsman” då han år 1965 blev den första att operera in titanskruvar på en patient.
Upptäckten användes till att börja med för att behandla tandlöshet genom dentala titanimplantat – en behandlingsmetod som spridit sig över världen och höjt livskvaliteten för miljontals människor. Metoden har sedan dess vidareutvecklats och idag används osseointegration för all förankring av proteser direkt i skelettet, så som ben- arm- och ansiktsproteser och hörapparater.
I sin presentation av pristagaren skriver EPO att Per-Ingvar Brånemark har gjort en banbrytande utveckling och hjälpt miljontals människor med sin revolutionerande metod. De övriga pristagarna kom från bland annat Belgien och Danmark.
Läs mer om det prestigefyllda priset här!

Text: Isabel Wahlgren
Foto: Johan Wingborg

2011-5-19

Liknande artiklar

annonser
Mini
Smile mini
tandra¦êddningen_banner_720x220
Banner 720x220 padda Dental Magazinet Bad Gastein

Kalender


Warning: include(wp-content/plugins/the-events-calendar/views/table-east-side.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/httpd/vhosts/dentalmagazinet.se/httpdocs/application/wp-content/themes/dentalmagazinet/sidebar.php on line 85

Warning: include(): Failed opening 'wp-content/plugins/the-events-calendar/views/table-east-side.php' for inclusion (include_path='.:') in /home/httpd/vhosts/dentalmagazinet.se/httpdocs/application/wp-content/themes/dentalmagazinet/sidebar.php on line 85
smile sidebar
Better SACD
tandra¦êddningen_banner_265x400
Childsmile sidebar
gif_backup_250x360